torsdag 3. oktober 2013

Vaskeklut?

Neida, det er ingen vaskeklut jeg strikker på. Det er bare noe med dette strikketøyet, garnfølelsen, fargen og strukturen som får meg til å tenke gulvfille. Ikke noe galt med fargerike hjemmestrikkede kluter, tvert imot (jeg har strikket en del av dem selv også), men lyseblått er jeg visst ikke så glad i, i alle fall ikke i dette garnet. Så kan man spørre seg hvorfor jeg strikker med det?
Svaret er at jeg i et anfall av garnsalg-galskap kjøpte en hel haug Pickles babymerino da det var på vei ut sist vinter, og siden de var litt utplukket på farger tok jeg det de hadde. En flott rød og en like flott orange, fargen "sopp" og altså denne lyseblå. Garnet har skaffet meg en del hodebry i form av "hva skal jeg bruke det til" (ikke ukjent for salgsgarn ...), og nå har jeg altså gitt meg i kast med å bruke opp det jeg liker minst. Ikke så å forstå at jeg synes det er stygt, men det gir liksom ikke så mye energi, dette strikketøyet. (Jeg er litt vaskeklut selv også for tida ...)

Likevel håper og tror jeg det blir en søt liten babyjakke ut av det, i litt sånn gammeldags stil, og da passer jo lyseblått godt. Jeg deler ikke ut poeng for å gjette at jakken er til en liten gutt, men det handler egentlig ikke om fargen. Jeg synes lyseblått er like fint til jenter, og på 50-tallet ble det også brukt mye til jenter, men jeg synes kombinasjonen av struktur og farge gir den et guttete preg. Og meleringen i garnet (en tråd hvitt) kler strukturstrikken, den blir ikke så fremtredende, men skaper bare et ekstra spill i strikketøyet.

(Det er jo for øvrig ikke så lenge siden vi begynte med denne blått til gutter- og rosa til jenter-inndelingen, og på 1800-tallet ble rosa sett på som guttefarge (en mer utvannet versjon av maktfargen rødt) og lyseblått var en passiv, drømmende farge som passet for det "svake" kjønn ... Så mye for "naturloven" rosa til jenter og blått til gutter altså!)
Jeg har endelig slått kloa i det sagnomsuste (og lekre!) heftet "Babystrik på pinde 3", og strikker på én av de "Fire fine trøjer" derfra. En lignende oppskrift er "Mykeste myke jakke 2" i boka "Myk Start". Jeg strikker hele bolen frem og tilbake i ett i stedet for å strikke den i flere deler, og tror jeg kommer til å prøve meg på en raglanfelling i stedet for isatte ermer.
Så tenkte jeg den skulle få søte, nostalgiske Beatrix Potter-knapper på seg. Joda, det blir bra til slutt, tror jeg. Men neste prosjekt skal ha en annen farge!
13 kommentarer:

 1. Det ser lovende ut! Klassisk farge til klassisk strikk. Og raglan burde gå bra, jeg har sett den i raglanversjon på en blogg.

  SvarSlett
 2. Takk for det! :) Godt å høre, jeg har også vurdert å sy i ermene eller gjøre som deg på din fine blå med Baliknapper og plukke opp masker til ermer, men raglan er jo enda enklere ...

  SvarSlett
 3. De knappene var bare helt fantastiske, åhh så søte. Vi har vel alle gått på slike garnsmeller. Jeg har i hvert fall hatt mine episoder med "hva var det jeg tenkte på?". Jakka kommer nok til å bli veldig søt. Kjempe mye fint i det heftet. Har det selv også, emn har ikke strikket noe fra det enda.

  SvarSlett
 4. Kjenner igjen det med å strikke i farger som er litt "feil", det kan være litt tungt. Nå synes jeg denne blåfargen var nydelig til formålet og den kommer til å bli smaddersøt med de fine knappene til. Gå for raglan, det ville jeg gjort. Jeg er for å gjøre det så enkelt som mulig. :)

  SvarSlett
 5. Jeg syns både jakka og fargen ser nydelig ut til en liten gutt eller jente! Det var interessant å lese om gutte-jente-farger:) Knappene må da passe perfekt til dette lyseblå prosjektet:)

  SvarSlett
 6. Hehe, kjenner meg SÅ godt igjen i det at man mister strikkemotivasjonen hvis fargen er feil. Det er derfor jeg aldri strikker på bestilling.

  Denne jakka kommer til å bli så søt. Syns den melerte blåfargen passer kjempegodt med mønsteret. Jeg har forøvrig strikket "Mykeste myke jakke" med raglanfelling: http://www.gurolaga.blogspot.no/2012/05/jentestrikk.html

  Da var det forresten også sånn at jeg syns den var litt kjip å strikke på grunn av den veldig sukkersøte rosafargen og superwash-følelsen ved garnet:-P

  Morsomt å lese om gutte- og jentefarger. Det er mye som har forandret seg gjennom tiden, både med farger og klær. Følger med på "Nytt liv i East End" på NRK og det er morsomt å se at små guttebabyer ble kledd opp i de søteste plaggene. Nå skal gutter, til og med babyer, kles opp så tøft.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for link til jakka, den var kjempefin! Morsomt at vi har litt samme erfaring :-p

   Jeg har også sett "Nytt liv i East End", det var en episode der en liten guttebaby var kledd i noen utrolig skjønne lyseblå klær, buksedrakt og jakke tror jeg det var. Jeg falt helt i staver! Og så i dag hvor man får kjøpt "skinny jeans" til babyer på 6 måneder ...

   Slett
 7. Jeg strikket denne jakken i nesten lik farge, resultatet blir bra til slutt. Søte knapper har du funnet også, og jeg tror det blir ekstra bra med raglanfelling:) Men det er tungt å strikke ferdig prosjekter man ikke er motivert til..

  SvarSlett
 8. Jeg tror nu jakken bliver sød - og så må du se bort fra at den ligner en gulvklud :-)

  SvarSlett
 9. Jakken ser ut til å bli helt nydelig! Salgsgarn eller ei! En annen måte å få brukt ukurant garn (fargemessig) på er å stripe det med en annen farge. Da kan det få et nytt liv.

  Ellers så ønsker jeg deg en riktig god helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt tips! Jeg lagde faktisk prøvelapp da jeg først fikk garnet, med lyseblått, rødt og orange!

   Slett
 10. Hold ut (med fagen), jakken kommer til å bli kjempefin! Knappene er prikken over i'en.

  SvarSlett
 11. Kjenner meg igjen med å ha fint garn jeg ikke liker i lageret.. Begynner heldigvis å bli litt mindre av det :)
  Jeg syntes fargen på denne var aldeles nydelig til en liten gutt (ja, eller jente, men for meg er blå litt guttete selv om jeg er for likestillinga :P)
  Og mønsteret så også veldig lekkert ut! Likte strukturen på jakka veldig godt :)

  SvarSlett

Tusen takk for alle hyggelige kommentarer :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...