tirsdag 14. oktober 2014

Vott du ju sei?

Strikkeuka mi fikk en pangstart! I går vant jeg i Gi-bort hos Strikk og tøys, den flotte boka Islandsk strikk. Knallgøy, tusen takk Siri! Og i dag, på Vottedagen kom den eventyrlige Votteboka. Sett frem til med stor spenning og glede. Jeg hadde rabattkupong siden jeg var med på vottemysteriet til Torirot, og kjøpte e-boka uten særlig betenkningstid. Og (med en kjapp gjennomgang bak meg) - den er kjempefin! Gode, fyldige og gjennomarbeidede oppskrifter, grundig gjennomgang av teknikker, vottens anatomi (som f eks forskjellige tommeltyper), forslag til personlige tilpasninger, fargerike og morsomme bilder - og ikke minst skikkelig flotte vottemønstre! Et riktig (Mitt) skattkammer av en e-bok!

Jeg er ingen dreven mønsterstrikker, men tidlig i år bestemte jeg meg for at i år skulle jeg strikke mønsterstrikkede votter, så mange som mulig. Foreløpig er det ikke så mange, men man kan si at vanskelighetsgraden økte fra det første paret til det andre.


Kattevottene (eller revevotter som jeg omdøpte dem til, pga de røde ansiktene) som jeg strikket i januar i år er inspirert av et gammelt færøysk vottemønster, Kettunøsin (kattenesa). De har ikke tommelkile og er (i teorien) enkle å strikke. Men første gang med mønsterstrikkede votter er uansett en utfordring. Bl a å få alle øynene til å vises ...   Noen modifikasjoner gjorde jeg også i tuppen, og da ble det litt ekstra plunder. Men jeg liker resultatet. Mønsteret tiltrakk meg nok nettopp fordi det minnet meg om rever, et dyr som har fulgt meg gjennom livet på symbolsk vis.

Fargevalget her kom ganske enkelt av at jeg hadde kjøpt noen nøster Sandnes Tove i forskjellige farger på tilbud tidligere. Siden jeg skulle strikke av garnlageret og ikke kjøpe nytt ble det rødt og blått, som jeg synes ga en litt tegneserieaktig følelse som passet til mønsteret. Og fargene minner om barndommens hjemmesydde anorakker og boksen med Nivea Ultra som alltid var med på kalde vinterdager i fjellet (dvs. ble smurt grundig inn i noe motvillige barnekinn før vi gikk ut). 

Da jeg meldte meg på Torirots vottemysterium valgte jeg også å strikke fra det lille ren ull-lageret mitt, og da ble det lilla Tove og en rest svart PT2 fra Great Weekend Mitts. Tove er et garn av norsk ull som minner om Finull, og er et perfekt garn til votter, som blir myke, lette og mye jevnere etter vask. Jeg likte veldig godt den grafiske effekten som fremkom med den svarte kontrastfargen mot den lilla bunnfargen.

Det var utrolig gøy å være med på mysteriesamstrikk. En bit av mønsteret ble avslørt hver 6. dag, og spenningen lå både i hvordan motivet ville bli til slutt, og i hvilket eventyr det kunne være ... Jeg leste eventyr, prøvde å tolke mønsteret, og kom til slutt frem til riktig svar ...


                                                       Det ble en Soria Moria Vott!

Disse var adskillig vanskeligere å strikke, med et nokså komplisert mønster og til dels lange trådsprang. Men det rare var at midt i vott nr 2 (vottene ble parallellstrikket), så var det ikke noe vanskelig lenger. Mønsterstrikken på disse i forhold til kattevottene er adskillig bedre, jeg snurret trådene på baksiden som en (strikke)gudinne, og jeg lærte meg å tenke svart der det skulle være hvitt i følge diagrammet (og lilla der det skulle være svart). Og telle tre svarte, fem lilla, to svarte, tre lilla, to svarte ... (eller noe deromkring). Et svært vakkert mønster som jeg fikk lyst til å strikke mange flere av - det var så mange flotte fargekombinasjoner å bli inspirert av blant alle som deltok i mysteriesamstrikken. For øvrig den første jeg har vært med på, og jeg gjør det gjerne igjen.

Å strikke er en stadig kilde til økt mestringsfølelse - det er noe av det som gjør det så gøy! Og jeg kjenner mer og mer at jeg er en del av en større sammenheng, et fellesskap med andre strikkere. Både gjennom samstrikk, blogger og nettsamfunn der erfaringer og inspirasjon deles. Kanskje det er noe av det som gjør at jeg liker votteboka så godt også - dette samarbeidet og delingen av kreativitet og erfaring på kryss og tvers av landet - og at som strikker føler jeg meg som en del av det. Jeg gleder meg til å strikke flere votter!

(Innlegget er utvidet og omarbeidet etter publisering etterhvert som jeg kom på ting jeg hadde glemt å ta med - det er visst stort sett sånn skriveprosessen min fungerer!)

39 kommentarer:

 1. Åååh, eg får berre meir og meir lyst til å strikke vottar no. Eg trur nok det blir til at votteboka hamnar heim hjå meg og i løpet av ettermiddagen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror ikke du vil angre på det :) Og det ER veldig artig å strikke votter!

   Slett
 2. Hei Huldr, her er ein kopi av svaret eg skreiv, etter at du hadde lagt inn ein fin kommentar på bloggen min i dag!
  ***Eg bukkar og takkar, Huldr! Ja, eg vil gjerne halde både små og store varme på hendene, difor laga eg variantar til heile familien, så og seie. Og det var så moro å gå inn på bloggen din og sjå kattevottane/fjellrevvottane dine! Nesten ein slektning av Reveenka!***

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for at du la inn svaret her også! Jeg pleier å komme innom og se, men det hadde jeg ikke rukket ennå. Ja, de er jo litt i slekt! Og nå som du skrev gikk det opp for meg at jeg skrev helt feil, jeg mente jo rødrev eller vanlig rev, ikke fjellrev. Søvnmangel gjør seg gjeldende i surrete bloggpostskriving :D

   Slett
 3. Votter er skikkelig kosestrikk synes jeg. Nydelige votter du har strikket. Jeg synes du strikker jevnt og pent. Må nok kjøpe den boka jeg også.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Mye ordner seg i vask, hvis det ikke ser så bra ut før. Boka anbefales :)

   Slett
 4. Mønsterstrikk er gøy når man får dreisen på det. Syns vottene dine ble jevne og fine i strikkingen, så dette tok du fort:) Det finnes så utrolig mange fine mønsterstrikka votter, så inspirasjon er lett å finne. Kjekt at du får slik glede av strikkingen, da er det en god hobby :)

  SvarSlett
 5. Takk for hyggelige ord! Det varmer!

  SvarSlett
 6. Så gøye votter :) Mønstrestrikk er en kjekk ting å lære seg, for det er jo så mye fint å velge mellom der ute! Jeg har også en plan om å strikke mer i flerfarget mønster men det blir ofte bare med planen.. men nå fikk jeg litt ny inspirasjon! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra at du fikk litt inspirasjon, det kan virkelig anbefales å øve seg i mønsterstrikk om man ikke er så komfortabel med det. Som du sier, det er så mye fint der ute, og man blir raskt flinkere :)

   Slett
 7. Flotte votter! (sic!) Flerfarget mønster er lunefullt, synes jeg. Av og til får jeg det jevnt og fint, og andre ganger blir det rett og slett ganske mislykka. Ser ut som om du har fått teken!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! :) Kjenner meg igjen der, det hender jeg må ta opp igjen. Måtte det øverst på den ene votten f eks, plutselig ble den veldig stor ...

   Slett
 8. Så imponerende mønster! Og så fine vottene dine er blitt!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! :) Ja, det er et flott mønster Torirot har laget her!

   Slett
 9. Dette var hyggelig å lese! Soria Moria-vottene (som du gjettet) i lilla og svart er utrolig flotte, og stilig bilde med kontrasten mot benken og bladet.

  SvarSlett
 10. Kjempeflotte votter du har strikket! det er morsomt å prøve seg på noe nytt og mønsterstrikken tar litt tid å få heng på, men det er veldig kjekt. Takk for koselig kommentar hos meg:) Jeg er veldig enig i deg i dette med å være en del av et fellesskap der vi deler samme interesse. Det har gitt meg så mye å blogge og å ha den kontakten med andre bloggere, lære nye ting, og dele både vellykka og mislykka prosjekter. Jeg så forresten i den votteboka i går og den må jeg laste ned! Utrolig fine oppskrifter og jeg får alltid sånn lyst å strikke mønster om vinteren;)

  Ha en fortsatt fin uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for en flott kommentar! Hyggelig å lese at andre også har den følelsen :) Gled deg til votteboka!

   Slett
 11. "Å strikke er en stadig kilde til økt mestringsfølelse". Jeg er så enig! Det er jo det som er så moro - det er alltid noe nytt du kan lære og noe enda finere du kan strikke.
  Så fine vottene dine ble :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Taaakk! :) Ja, ikke sant - det blir bare morsommere og morsommere å strikke!

   Slett
 12. Så fine votter du har strikket:-) Det er mange flotte mønster i den nye votteboka, den har jeg også kjøpt meg. Likte godt bloggen din, så nå har jeg blitt følger:-) Hilsen fra Marianne

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig med nytt bloggbekjentskap og følger! Jeg kommer på gjenbesøk til deg :-)

   Slett
 13. Jeg synes begge votteparene var kjempefine! Så bra at du også liker vottestrikk. Ser fram til en koselig along på nyåret :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig, tusen takk! Gleder meg til å strikke votter sammen :)

   Slett
 14. Hvor er de fine - ja, begge par, men jeg er vild med de lilla og sorte :-) Sådan en Knit-along er sjov, jeg har selv deltaget i nogle stykker, men det har altid været sjaler - måske skulle jeg melde mig til en vante-knit-along :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Gjør det! Det er veldig hyggelig :) Og takk! De lilla og sorte er nok de jeg er mest fornøyd med også :)

   Slett
 15. Så flotte votter, du er kjempeflink!

  SvarSlett
 16. Gratulerer med gi-bort-premien! Fine votter, og et inspirerende blogginnlegg. Votter er gøy!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, og så hyggelig at du synes det! Votter ER gøy! :)

   Slett
 17. Jeg synes begge votteparene dine ble flotte jeg! Jeg har hittil vært en sokkestrikker, men nå har jeg faktisk begynt på mønsterstrikkede votter jeg også, det er jo så mange fine og inspirerende votter rundt omkring!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! :) Lykke til med vottene dine, gleder meg til å se! Enig i at det er utrolig mange flotte votter og vottemønstre å bli inspirert av!

   Slett
 18. Veldig fine votter du strikker! Ha en herlig helg!

  SvarSlett

Tusen takk for alle hyggelige kommentarer :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...